Merry Christmas vanuit Cambodja!
Door: rogierenjessica
Blijf op de hoogte en volg Rogier en Jessica
24 December 2011 | Cambodja, Phnom-Penh
's ochtends vroeg vertrekken we met de bus naar Mui Ne. Normaal gesproken dé plek voor kitesurfers, met altijd harde wind en mooi weer, maar de 1,5 dag dat wij er zijn is het windstil en bewolkt/regen.... De stranden zijn voor een groot deel weggespoeld, zonde. Maar we hebben wel een leuk en goedkoop guesthouse gevonden waar de vrouw des huizes heerlijk voor ons kookt! 's Avonds zitten we in een gezellig café aan het strand met live muziek. Mui Ne is verder net klein Rusland, overal Russen, de meeste borden zijn zelfs in het Russisch geschreven... De volgende dag besluiten we door te gaan naar:
Ho Chi Minh City / Saigon:
Tegen 20.00 uur komen we aan en worden (weer) belaagd met mannetjes: "Do you want hotel? Cheap, Cheap" etc. 1 man lijkt bescheiden en betrouwbaar we gaan met hem mee naar zijn guesthouse in hartje centrum en toch rustig, prima! De volgende dag gaan we naar het 'Warrior Museum'. Dat is even slikken, alle feiten over de oorlog, vanuit Vietnamees oogpunt, en de vreselijke foto's, pfff. In en rondom het museum zitten veel mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking nog t.g.v. de chemische wapens die gebruikt werden tijdens de oorlog. Sommige mensen/kinderen zijn 2e en 3e generatie na de oorlog en nog heeft het gevolgen.
's avonds drinken we een biertje en zien de maansverduistering. Het blijkt dat we een bijzonder café hebben uitgezocht, ineens hebben we door dat er overal om ons heen drugs wordt verkocht en er zijn veel prostituees... hmmm, we bekijken het bijzondere tafereel en gaan dan (snel) terug naar ons hostel :)
De volgende dag gaan we naar de 'Cu Chi tunnels', heel interessant om te zien! Bijzonder wat voor verschillende trucs, vallen etc. ze hadden om 'veilig' te blijven tijdens de oorlog. We kruipen 100 meter door een tunnel (totale netwerk is 250 km!). Het is echt héél klein en dan te bedenken dat +/- 60.000 mensen hier 20 jaar in hebben gewoond, ongelofelijk. De terugreis in de bus zitten we naast een Vietnameze jongen. Zijn ouders waren 'boatpeople' en vluchtten op deze manier naar Australië tijdens de oorlog. Hij is op de boot geboren! Nu op bezoek bij familie.
's Middags hangen we in het park, het is zondag en heel veel Vietnamezen zijn daar aan het badmintonnen, voetballen, joggen, aerobics etc. Leuk om te zien en gezellig om er tussenin te zitten. De volgende dag gaan we door naar:
Can Tho:
's Middags lopen we rond in het dorp/stadje over de markten en langs de Mekongrivier. De volgende ochtende om 6.30 vertrekken we met een vrouwtje op haar kleine bootje naar de 'Floating Market'. Het ligt er vol met bootjes volgeladen met fruit, vis etc., heel leuk! We ontbijten op de boot met brood en een grote bak Vietnameze koffie.
Daarna varen we een heel stuk verder over de Mekong en alle kleine zijriviertjes. Onderweg stoppen we nog bij een grote rijstfabriek. Verder worden we letterlijk versierd. Onze vrouwelijke kapitein blijkt héél handig met een soort bambooblad. Ze maakt bloemen, armbanden, ringen en zelfs oorbellen voor ons, grappig en knap. Eind van de ochtend komen we weer aan wal en proberen een ticket naar Pnomh Penh, Cambodja te regelen. We gaan naar het enige 'tourist information center' in Can Tho. De jongen achter de desk spreekt alleen maar 1 woord Engels en beantwoord dan ook al onze vragen hiermee: "oke", haha. Zo komen we niet echt verder, hij heeft geen idee.... Na een half uur ploeteren besluiten we een ticket bij 't Guesthouse te regelen. We gaan via Ho Chi Minh City, dit blijkt uiteindelijk sneller en goedkoper. De volgende ochtend vertrekken we om 6 uur met een busje, dan overstappen op andere bus en zijn om 11.30 in HCMC. Om 13.30 vertrekt, na een heel gezoek door de stad, onze bus naar Pnomh Penh! Rond 16.00 uur gaan we de grens over en zijn in:
CAMBODJA!!!
De grensovergang is weer heel bijzonder... we moeten onder andere onze vingerafdrukken geven én er wordt een laser op ons voorhoofd gericht om onze temperatuur te meten :D Ondertussen mogen onze tassen gewoon in de bus blijven liggen.... 's Avonds om 19.30 uur komen we aan in:
Pnomh Penh:
Na een heel eind wandelen en na de eerste 2 guesthouses vol, vinden we toch een leuk guesthouse ('bewaakt' door tuc tuc drivers...). De volgende dag gaan we naar het 'Royal Palace' en de 'Silver Pagoda', schitterend! Ook zien we het 'National Museum', een heel mooi gebouw met oude beelden etc. erin.
Verder lopen we langs de grote 'Tonlé Sap rivier' met leuke restaurantjes eraan waar we wat eten.
De volgende dag gaan we naar het 'Tuol Sleng Museum / S21'. Indrukwekkend... en ook weer vreselijk om te zien en te horen wat voor onmenselijke martelingen daar plaatsvonden door Pol Pot en aanhangers van de Rode Khmer! Ongeveer 20.000 mensen zijn hier gemarteld en werden vervolgens geëxecuteerd in de 'Killing Fields'. Hier gaan we vervolgens naar toe. Er hangt een rare sfeer, maar toch ook een 'vredige' sfeer en overal zijn vlinders. Er staat 1 grote toren: 'Memorial Stupa', hier liggen duizenden schedels in. 43 van de 129 massagraven zijn nog intact. Ongelofelijk om te horen en te lezen hoe de mannen, vrouwen en kinderen hier letterlijk afgeslacht werden... Met kippenvel op onze armen en een beetje down, rijden we terug naar het guesthouse.
De volgende dag gaan we door naar Kep. Om 8.00 zitten we in de bus en daar zit Martin (uit Tsjech Republik)! :) Toevallig en leuk om hem wéér te zien. Onderweg hebben we schitterend uitzicht; groene en gele vlaktes, paalhuizen, palmbomen en de mensen die werken op het land met hun puntige hoedjes op. Rond 12.30 komen we aan in:
Kep:
We zitten met z'n drieën in hetzelfde guesthouse en gaan daarna naar het strand(je). 's avonds gaan we naar de 'crabmarket' en eten heerlijke verse krab, wordt voor je neus uit het water geplukt :)
De volgende dag gaan we weer naar het strand, het is zondag dus samen met de lokale bevolking, verder geen één tourist. Eind van de middag gaan we met de bus door naar:
Kamput:
We vinden er een gezellig guesthouse met hangmatten en goeie muziek, vol met backpackers, gezellig.
De volgende dag huren we 2 (half automatic) scooters en leren Martin schakelen en rijden, erg grappig! :)
We rijden naar het 'Bogor National Park' en naar het 'Bogor Hillstation'. De laatste is een oude kerk gebouwd in Franse stijl, nu bewoond door zwervers. We klimmen een stukje en hebben prachtig uitzicht! Na nog een stuk door het park rijden, gaan we naar een aantal tempels, waarvan 1 in een grot. Mooi om te zien. 1 Grot klimmen we helemaal in, allemaal nauwe donkere gangetjes. Na een goed half uur komen we aan op de top van de berg en genieten van een prachtige zonsondergang.
De volgende ochtend vertrekken we om 8 uur naar:
Shinoukville:
Onderweg in de bus staat de jaren '90 house muziek weer luid en duidelijk aan en we zitten 'heerlijk' in de volgepropte bus :) Gelukkig duurt de rit maar 3 uur. In Shinoukville vinden we een druk bezocht 'hippie' guesthouse. Vol met allerlei nationaliteiten, gezellig. Er is elke avond volop feest, tijdens happyhour kost 1 biertje $0,25! Anders $0,50. Leuk, maar vanochtend zijn we toch doorgeschoven naar een iets rustiger guesthouse, omdat we toch ook wat willen slapen...
We blijven hier t/m kerst en genieten op het strand, heel vervelend! :D
Na de kerst gaan we door naar Battambang.
IDEREEN HELE FIJNE, GEZELLIGE KERSTDAGEN GEWENST EN EEN GELUKKIG, GEZOND EN LIEFDEVOL 2012!!!!!!
Veel liefs
Rogier en Jessica
24 December 2011 - 06:38
Jolanda Dijkstra:
Jullie ook fijne kerstdagen en een heel gelukkig nieuwjaar!! Lekker genieten op t strand!! Heerlijk zeg, met kerst op t strand!!! En veel reisplezier in t nieuwe jaar!!!
Groetjes jolanda -
24 December 2011 - 08:16
Stijntje :
Dag Jessica en Rogier,
Wat zien en beleven jullie veel!
Blijf genieten van alles dan kan ik meegenieten van jullie verslagen.
Ik wens jullie mooie kerstdagen en voor 2012 alles wat nodig is voor gezondheid en een beetje geluk!
24 December 2011 - 08:42
Feike En Els:
Hey Jessica en Rogier,
Weer een leuk verslag om te lezen lijkt me erg apart om daar kerst en oud en nieuw te vieren!! WEl een beetje een kerstgevoel?
Jullie ook Gezellige kerstdagen en een geweldig 2012!!
liefs Feike en Els -
24 December 2011 - 10:11
Harmke:
Mooi verslag van jullie reis. Indrukwekkend.
Wij wensen jullie hele fijne Kerstdagen en een heel Gelukkig 2012.
Bijzonder om het zo te vieren!
Liefs en groetjes. -
24 December 2011 - 10:27
Rowena,dylan,yara:
he lieverds.
Super en indrukwekkend verhaal weer. Raar is dat om rond te lopen in een gebied waar zo veel ellende is geweest bah. En waar het nog steeds heel erg leeft en te zien is in de omgeving om jullie heen.
Maar goed de foto's spreken voor zich.
En nu heerlijk genieten op het strand lekker hoor, is weer een keertje anders kerst vieren hé hahaha in de korte broek.
Nou lieverds wij wensen jullie vanuit hier hele fijne feestdagen en een super goed uiteinde hopelijk krijgen jullie nog topvuurwerk te zien hahaha
En wij proosten hier op jullie een goed 2012 gewenst.
liefs Rowena en de kinderen. -
24 December 2011 - 10:57
Johan En Annie:
Op de eerste plaats natuurlijk ook voor jullie fijne kerstdagen in de zon en de allerbeste wensen voor 2012. Het is trouwens wel een raar idee dat als jullie terug zijn 2012 bijna alweer voorbij is. Maar gelukkig voor jullie kunnen jullie nog aardig wat af reizen. Die reis door vietnam lijkt me wel behoorlijk aangrijpend, en cambotja zal daar wel niet voor onder doen. Wel geweldig om de verhalen te lezen, en de prachtige foto's te zien. Ik denk dat jullie als andere mensen terug komen, maar wat wil je met zoveel indrukken. Wij wensen jullie nog verschrikkelijk veel reisplezier. Geniet van alles wat je ziet en meemaakt en doe er je voordeel mee. Tot het volgende verhaal. Liefs Johan en Annie -
24 December 2011 - 11:55
Trijntje:
Hoii lieve Rogier en Jess! Wat een mooie foto's weer en wat een andere wereld.. Mooi strand, prachtige zonsondergang en echte chineesjes/jappaners (zie het verschil nooit) met die hoedjes, ghehe! Leuk om weer een verhaal te lezen van jullie belevenissen!!!! Hier gaat alles goed. Ben aan het werk, moet met de kerst ook werken... Gelukkig met oud en nieuw lekker vrij! We mailen snel weer... Jullie ook fijne kerstdagen en een goed nieuwjaar! Geniet van jullie reis en tot horens.. Dikke knuffel!! -
24 December 2011 - 12:20
Jacko:
he luitjes jullie ook fijne feestdagen daaro.
dat is wel leuk he kerst en oud en nieuw maar dan in je korte broek en op je slippertjes.
nou genietze en een goed uiteinde
groetjes jacko -
24 December 2011 - 15:02
Dolly:
Hoi Jrssica en Rogier,
Vanuit Alkmaar wensen wij jullie prachtige Kerstdagen toe.
P.s. T -
24 December 2011 - 15:07
Dolly:
Vanuit Alkmaar wensen wij jullie prachtige Kerstdagen toe.
P.s. afgelopen week tijdens het tv progamma van Joris Showroom werd een Heerenveense sjamaan (ja jullie lezen het goed) geïnterviewd. Hij heeft een Ger uit Mongolië in zijn tuin staan. wel een luxe met parketvloer.
Groeten van Johan en Dolly. -
24 December 2011 - 16:05
Dick, Ivonne En Sann:
Wauw wat weer geweldig om te lezen! Jullie fijne dagen, en op naar nog veel meer moois in het nieuwe jaar!
Groetjes -
24 December 2011 - 16:22
Lizette:
Waauw wat een mooie foto's en verhalen weer! Jullie ook hele fijne kerstdagen maar dat moet lukken aan het strand!!!! (zal aan jullie denken tijdens het werk...) Wat een mooie dingen kan die vrouw maken met bamboo bladen zeg!! Heel knap!
dikke kus Liz -
24 December 2011 - 20:43
Jurre,Lotti En Jesse:
Vanuit scherpenzeel, hele fijne kerstdagen en een gelukkig,reizend nieuwjaar.
Liefs Jurre,Lotti en Jesse... -
25 December 2011 - 02:13
Patricia:
Happy Xmas schatjes!! Nog n (paar) maandjes slapen en dan zien we elkaar in NZ!!! Kan niet wachten!!! (maar we hopen dat voor jullie de tijd heerlijk langzaam gaat ;) ) dikke knuffels van Ben & me!! Xxxxxxx -
25 December 2011 - 13:33
Heleen:
Hoe gaat het met jullie? Zo te lezen gaat het heel erg goed, wat hebben jullie al veel beleefd zeg! Niet normaal!
Wel heftig, die verhalen over de oorlog....
Hier gaat alles prima, tot snel en jullie ook hele fijne knusse kerst daar!
Liefs Heleen -
25 December 2011 - 21:56
Gert En Dais:
Wat is t toch mooi om jullie zo te volgen! Jullie maken heel wat mee. We Willen jullie (vanaf de bank, luisterend naar de top 2000) een fijne kerst en een mooi 2012 toewensen!
Liefs Gert & Dais -
26 December 2011 - 17:29
Theo En Nanda:
Ooh wow geweldig! Wat maken jullie veel mee! En wat een ontzettende mooie verhalen! We blijven jullie volgen! En voor jullie: nog een klein stukje fijne kerstdag en een gezond, liefdevol, indrukkend en spetterend nieuwjaar! -
27 December 2011 - 09:32
Dré & Sri:
hoi hoi,
Bedankt voor jullie mailtje, zo te zien niet erg om daar de kerst te vieren? :P Voor jullie ook een heel goed, gezond en gelukkie 2012!!
Liefs ons -
27 December 2011 - 12:53
Jan Koopmans:
Prachtig om jullie avonturen te lezen samen met de mooie foto's.
Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst. 2012 zal voor jullie langer zijn dan voor ons. -
27 December 2011 - 19:40
Chris En Titia:
Hey skatties,
oh wat weer een schitterende en indrukwekkend foto's bij jullie mooie reisverslag. Die floating market is ook super bekend volgens mij, leuk zeg! Erg indrukwekkend die oorlogsmonumenten en als je er dan inderdaad bij stil staat wat daar allemaal is gebeurd... kippenvel...
Hoop dat jullie leuke kerstdagen hebben gehad en nu op naar een mooie jaarwisseling!!
Veel liefs Chris en Titia -
28 December 2011 - 16:39
Jarrik En Jolanda:
Hey wereldreizigers,
Wat een gangenstelsels. ongeloofelijk om dit in het echt te zien, wat deze mensen mee gemaakt hebben.
Het wordt voor jullie een warme kerst dit jaar. We wensen jullie vanuit Spanga een goed 2012 toe!!!
groeten Ja en Jo -
29 December 2011 - 08:21
Maarten En Anneke:
Mooie foto,s en verhalen! Vanuit Spanga wensen we jullie een zonnige jaarwisseling en heel veel reis plezier in 2012 -
29 December 2011 - 10:22
Rinke:
hey Toppers,
Dat is nou echt weer wat voor jullie he,in een kroeg tussen de drugshandel en prositutie!~haha
Alvast een gelukkig en gezond Nieuwjaar!
Leuke ervaring denk ik oud en nieuw op t strand!
Liefs Rinke -
31 December 2011 - 09:24
Barry En Marrit:
Wat een ervaringen allemaal weer!!! Geniet er nog van. Wij wensen jullie in ieder geval vanuit het natte Nederland een gelukkig, gezond maar vooral ook een ervaring rijk 2012 toe! -
31 December 2011 - 12:47
Hans En Reina :
Wat een mooie fotos! Geweldige verhalen. Alvast een gelukkig nieuwjaar en veel plezier en blijf vooral jullie verhalen hier vertellen!
Groetjes en liefs van ons -
31 December 2011 - 15:20
Annet:
Hé lieverds,
de kerstdagen hebben wij overgeslagen (nou ja, gevierd in de sneeuw in Frankrijk), dus daarom wensen wij jullie een fantastisch 2012 met nog veel mooie reismomenten!!
liefs Arne en Annet -
02 Januari 2012 - 20:03
René En Carla:
Hoi Rogier en Jessica
een gelukkig, gezond en avontuurlijk 2012 gewenst!
we blijven jullie volgen :-) -
02 Januari 2012 - 20:41
Henk, Gerrie En Tim:
Hallo Rogier en Jessica,
Zo te lezen hebben jullie het erg naar je zin, blijf lekker genieten van alles wat nog op jullie pad komt.
Ook van ons de beste wensen voor 2012. Veel plezier, liefde en gezondheid.
Groetjes van ons. -
04 Januari 2012 - 00:39
Cor En Jose:
Wat een heerlijk verhaal weer.
Zwaar hè, dat strandleven!!
Wij zijn Laos uit en zitten nu in Thailand. Gaan de komende weken met mijn zus rondreizen.
Veel plezier en de allerbeste wensen voor 2012.
Genier ervan -
04 Januari 2012 - 10:03
Aukje :
Hee Jessica,
Ga al jullie verhalen lezen, erg leuk om je zo toch nog een beetje te kunnen volgen en zelf ook een beetje op wereldreis te zijn. Al is het dan achter de computer. Mis je natuurlijk wel bij ons in Heerenveen maar ben blij om te zien dat je geniet van alles wat je nu meemaakt. Hee, doe voorzichtig en have fun!!! Groetjes van Aukje -
04 Januari 2012 - 21:40
Martin En Fienke:
Vanuit stormachtig Friesland (ze hebben het er zelfs over dat een deel hier gaat overstromen!) een harstikke mooi 2012 en dat jullie nog maar veel mooie avonturen mogen beleven en zien!
Groetjes! -
05 Januari 2012 - 05:52
Jeroen En Abeltje:
He rogier en jesseica,
Ik heb net even een inhaalslag gemaakt en alle verslagen en foto's gezien. Complimenten! Wat schrijven jullie makkelijk, leuk en goed en wat beleven jullie mooie, bijzondere dingen. Eigenlijk is dat nog zacht uitgedrukt! Zelfs een simele rustdag is al een belevenis. Geniet! Geniet met volle teugen samen, dit maak je nooit weer mee!
De foto's zijn ook prachtig! Als afrika/america fan begint azie toch wel heel erg te trekken!
Wij blijven jullie volgen. Het mag nog net; voor 2012 heel veel goeds, geluk, gezondheid, veiligheid en vette genietmomenten toegewenst samen!!
Groeten,
Jeroen en Abeltje -
05 Januari 2012 - 07:23
Patty:
Jullie ook een heel fijn, gezond en avontuurlijk 2012 toegewenst! Hopelijk hebben jullie een leuke kerst gehad op het strand? Ik vond het wel raar hoor, kerst in de zomer.. En ik heb de oliebollen gemist met oud&nieuw, vooral nadat andere Nederlanders naast me tijdens de vuurwerkshow er maar over door bleven gaan;-) -
09 Januari 2012 - 13:23
Sjoukje:
Heel veel reisplezier in 2012!
De foto's zien er geweldig uit en leuk om jullie reisverslag te lezen.
Lekker genieten!!!
Zo te zien mis je Talant niet, wij jou wel hoor!
Groetjes Sjoukje -
11 Januari 2012 - 23:28
Ma:
H'e reizigers
Gaaf deze foto's. Zoals we al gemaild hebben een super goed en fijn 2012 Geniet maar met volle teugen
Gr p/m