LAOS P.D.R. - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Rogier en Jessica Nieuwenhoven - WaarBenJij.nu LAOS P.D.R. - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Rogier en Jessica Nieuwenhoven - WaarBenJij.nu

LAOS P.D.R.

Door: rogierenjessica

Blijf op de hoogte en volg Rogier en Jessica

07 Februari 2012 | Laos, Vientiane

Champasak
Vanuit Don Det vertrekken we per boot, bus, boot, lopen... naar Champasak. We vinden daar een prima guesthouse en de volgende dag bezoekt Rogier de ‘Wat Phu Champasak’ (Jessica = ziek :-( ). Erg mooie en oude tempel. De volgende dag gaan we via Pakse door naar:

Pakson
Een wat verlaten en onder het rode stof gelegen stadje. In het stadje zelf is weinig te beleven, maar we zijn hier toch gekomen om de omgeving en het ‘Bolaven Plateau’ te bekijken. De volgende dag huren we een scootertje en rijden naar verschillende watervallen: o.a. de ‘Tad E-Tu’ en de ‘Tad Panh’. Vervolgens rijden we een heel stuk het plateau op. Om ons heen zien we veel grote koffieplantages. Het schijnt dat hier de duurste koffie ter wereld verbouwd wordt. Na een aantal kilometers besluiten we terug te keren, de weg is slecht en de nieuwe weg helaas nog in aanbouw. Daarnaast komen er grote donkere wolken aan... vlug terug.
De volgende ochtend vertrekken we weer per tuctuc naar Pakse. Er zit een klein Laotiaans vrouwtje naast Jessica. Ze leunt ongegeneerd op Jessica’s rug, knuffelt haar nog net niet en lacht af en toe ‘verliefd’ naar haar, haha, Jessica lacht maar terug. Vanuit Pakse pakken we de local bus naar :

Savannakhet
Dit duurt even... maar zoals de titel al zegt P.D.R. (Please Don't Rush of Please Do Relax)! Volgeladen met mensen en het gangpad volgeladen met rijstzakken komen we aan. Het is een mooi Frans koloniaals stadje. Nog veel oude gebouwen in Franse stijl, het doet gezellig aan. De volgende ochtend lopen we nog door het stadje en bekijken 2 tempels. Daarna pakken we weer de bus en gaan door naar:

Tha Khaek
Deze buschauffeur lijkt de uitvinder wel van P.D.R. We gaan met een gangetje van net 40 km/u en komen na 3 uur aan... (de afstand was 125 km over een goede weg) Wel alle tijd gehad om de omgeving rustig in ons op te nemen :-)
Tha Khaek is ook een rustig Frans koloniaal stadje, we vinden een guesthouse en lopen door het stadje. We lezen ons in over ‘The Loop’. Van medereizigers hadden we hier al eerder over gehoord en het lijkt ons leuk om dit ‘rondje’ door de omgeving ook te maken. Dus de volgende dag gaan we van start op onze scooter. Iets later dan gepland, want het regent en onweert eerst hevig... Rond 10 uur gokken we het er op en rijden eerst naar:

Vieng Kham
Hier lunchen we in een heel klein hutje/restaurantje (?). Het hutje is al bijna vol, want 8 mannen zitten er al flink bier te drinken. Wij passen er nog bij en moeten uiteraard meedrinken: “for goodluck”, ze nemen geen “no thank you” aan en het glas moet in 1x leeg. Dus... na de noodlesoep met ingewanden en huid van een dier en 5 bier achter de kiezen rijden we, redelijk recht, verder :-)
In Ban Nahin nemen we de afslag naar Kong Lo. De omgeving is hier schitterend! We rijden in een soort dal met overal rijstvelden en kleine dorpjes met bamboohutjes, eromheen staan hoge bergen. Eind v/d middag komen we aan in:

Kong Lo
We vinden een heel leuk en knus guesthouse van een Laotiaanse familie, zij wonen ernaast. Het guesthouse staat midden in het dorpje en ligt aan de helderblauwe rivier. We lopen door het dorpje, het lijkt wel of we 100 jaar terug in de tijd zijn gegaan, bijzonder om te zien hoe ze leven. Iedereen is vriendelijk en roept van verre al “Sabaai-di!”, we voelen ons net 2 BN’ers of BL’ers.
De volgende ochtend vroeg lopen we naar de Kong Lor Cave. Dit is een 7 km. lange grot waar we met een bamboobootje doorheen varen. Het is ongelofelijk groot en donker, gelukkig hebben we (nog) 2 lampjes. Halverwege komen we een tegenligger tegen, we schijnen onze lampjes op elkaar en wie blijken het te zijn???... Mark en Millie, haha! Dat is toevallig! Na Champasak waren we elkaar uit het oog verloren, omdat we met een andere bus door gingen. Na het bezoek aan de grot praten we buiten nog even met ze. Zij zijn iets eerder met de loop begonnen en doen hem tegen de klok in, wij doen hem met de klok mee, dus oprijden wordt hem niet. We proberen elkaar later in Vientiane weer te zien. Vervolgens pakken we onze tas en rijden door de bergen door naar:

Lak Sao
Rond 16.00 uur komen we aan, vinden een guesthouse en lopen eerst over de hele grote markt. Tot dusver blijft het bijzonder om over de markten te lopen. Hier verkopen ze ook weer vanalles; ingewanden van kippen (met de eitjes nog in de maak), bbq-ratten, wezels, eekhoorns (gespreid en opengehaald, waarna geregen op 2 stokjes) en we zien zelfs een soort bevers! Ze leven nog, je kan er 1 aanwijzen en dan wordt ‘ie ter plekke voor je geslacht... hmmm, lekker vers....
De volgende dag, na een goed ontbijt, rijden we door naar:

Tha Long
De weg is heel slecht, zandweg, modder, gaten etc. Vooraf een aantal verhalen gehoord dat veel mensen hier stranden. Wij hebben het geluk dat het droog is en dat het niet te modderig is. Onderweg hebben we een heel apart uitzicht. Verderop is een dam geplaatst en ze hebben een tijd terug een deel van de jungle met water laten onderlopen. De inmiddels dode bomen staan alleen nog in het water, wat het zo apart maakt. Rond lunch komen we aan in Tha Long, net op tijd, want het begint flink te regenen. We wachten de bui af en rijden door Naky en Yommalat naar Mahaxai. Alles van de berg af naar beneden. We zetten de motor af en zoefen naar beneden. Eind van de middag bezoeken we nog de ‘Pha Inh cave’, het ‘Tha Falang lake’ en de ‘ Xien Liab cave’. Erg mooi, met name de laatste, je kan er een heel eind in klimmen. Rond 18.00 uur komen we terug in:

Tha Khaek
De volgende ochtend nemen we de bus naar de hoofdstad:

Vientiane
Eind van de middag komen we aan. We lopen door de stad op zoek naar een guesthouse, maar eerst komen we Mark en Millie tegen op het terras! En ‘s avonds 00.00 uur is het ook nog Mark zijn verjaardag :) Na een guesthouse gevonden te hebben eten we samen en verkennen dan het nachtleven van Vientiane, bijna alles gaat om 00.00 uur dicht, maar we weten toch ook nog een hotel te vinden waar op de 3e verdieping een ‘nightclub’ is gebouwd. Per tuctuc gaan we (in de 1e versnelling en de chauffeur kijkt scheel) hier naar toe. Het is een gezellige nacht!
De volgende middag huren we een fietsje en fietsen rustig de stad door. We bekijken verschillende markten, tempels en stupa’s. We eten op de straatmarkt en bowlen daarna fanatiek met Mark en Millie, leuk! De laatste ochtend in Vientiane hebben we nog een traditionele Laos massage gehad. Daarna stapten we ‘s middags weer soepeltjes in de bus naar:

Vang Vieng
‘s Avonds komen we aan. Zoals we al gehoord hadden is het inderdaad 1 grote partyplace... We eten wat in het stadje en bekijken alle dronken, halfnaakte, net 20 jarige, toeristen. Vang Vieng staat vooral bekend om z’n ‘Tubing’; op een rubberen opgeblazen binnenband de rivier afdrijven. Onderweg zoveel mogelijk ‘buckets’ drinken (= emmertje met gemixte, goedkope Lao Lao whiskey of een andere ‘happy mix’). De meesten halen alleen de eerste bar. Per jaar overlijden er gemiddeld 16 toeristen, ze verdrinken of springen van de kant af op een rots... tja... heel gek ook dat de lokale bevolking hier niet vriendelijk is tegen toeristen.
De volgende dag huren we met z’n vieren een scootertje en doen de ‘Western loop’. We zien een aantal grotten: ‘Tham Pha Daeng’ en de ‘Tham Phu Kham’, naast de laatste ligt de ‘Blue lagoon’ een heel mooi helderblauw meertje, alleen vol met ‘tubers’.... Maar verder is de omgeving rondom Vang Vieng erg mooi.
De volgende ochtend doen we ook nog de ‘Eastern loop’ op een scootertje en bekijken de ‘Yui waterfall’. Daarna rijden we per tuctuc met gierende banden door naar:

Ban Pha Thang
Een heel klein dorpje 20 km. boven Vang Vieng. We vinden hier een heel relaxed ‘resort’ met basic bungalows aan de rivier. De eigenares spreekt geen woord Engels en kan voor geen meter koken, maar ze is wel erg vriendelijk. De volgende dag bekijken we de schitterende ‘Nang Phonhom cave’. Daarna kopen we een klein winkeltje bijna leeg; noodles, chips, koekjes etc. De eigenares kookt ‘s avonds water voor onze noodles en lijkt opgelucht dat ze niet hoeft te koken...
De volgende ochtend gaan we per minibus naar:

Luang Prabang
Onze chauffeur heeft nog nooit van P.D.R. gehoord, als een Michael Schumachter rijdt hij ons met letterlijk piepende banden in een wereldrecord van 4 uur naar Luang Prabang. Met hartkloppingen zitten we achterin de bus als hij voor een onoverzichtelijke bocht weer een auto inhaalt naast een hele diepe afgrond... maar het voordeel is dan wel weer dat we om 13.30 uur al in Luang Prabang zijn. We vinden met z’n vieren een guesthouse en lopen door de mooie stad. Het is duidelijk te zien dat de stad op de ‘World Heritage List’ staat, schitterende oude tempels en gebouwen overal! De volgende dag huren we een fietsje en bekijken o.a. de ‘That Chomsi’, de ‘Wat Siphoutthabat Thippharam’ en de ‘Royal Palace’. We lopen over de bamboobrug de Nam Khan rivier over naar een dorpje aan de andere kant. Ze maken hier allerlei textiel, m.n. van zijde, met de hand, leuk om te zien. Ook hebben we net buiten Luang Prabang nog de ‘Kuang Si Waterfall’ bezocht.
Verder doen we het wat rustig aan en Jessica heeft toch ook nog maar een bezoekje aan de tropen dokter gebracht... Verschillende medicijnen + antibioticakuur gekregen en nu maar hopen dat haar ‘Michael Schumacher-maag-darmenstelsel’ zich wat gedeisd houdt...
Na 4,5 dag in Luang Prabang gaan wij verder naar:

Luang Namtha
Helaas scheiden onze wegen zich dan weer van Mark en Millie :( ‘s Ochtends nemen we afscheid en stappen daarna in de minibus. We rijden (in normaal/veilige snelheid dit keer) over de zandwegen, waar ook veel vrachtwagens rijden, met de ramen open... Maar de ramen laten ze gewoon open, tijdens elke stofwolk wappert een vrouwtje voorin met een zakdoekje in het rond om de stof er weer uit te wapperen.... Onderweg verliest een vrachtwagen nog een wiel, deze nemen we ook nog even mee in ons busje. Waarschijnlijk verkoopt de chauffeur deze later weer.
Onderweg stoppen we ook nog bij een festival van minority people, erg leuk om te zien hoe ze dansen in klederdracht! Eind van de middag komen we aan in Luang Namtha en vinden een prima guesthouse (met snel en ook nog gratis internet!). Gisteren hebben we een scootertje gehuurd en door verschillende minority villages gereden, daarnaast 2 stupa’s bezocht en een waterval(letje).
Vandaag doen we niet heel veel en morgen gaan we door naar THAILAND! We gaan de grens over bij Huay Xai en dan eerst door naar Chiang Rai.

Tot de volgende keer!

Liefs Rogier en Jessica

• 07 Februari 2012 - 08:56

Stijntje Bakker:

Dag Jeccica en Rogier,
    Fijn dat het goed gaat met jullie !
    Heb het gevoel ook weer even op reis te zijn geweest als ik jullie verslag lees.
    De wereld hier is op het ogenblik in de ban van de elf stedentocht -22c is hier gemeten maar ik zou liever met jullie mee gaan hoor!
    Nog heel veel geluk en reisplezier toegewenst!
    Liefs Stijntje

• 07 Februari 2012 - 09:50

Frans:

hallo wereldgenieters, volgende keer ga ik ook naar Laos denk ik als ik die mooie verhalen van jullie zo lees. Ik mis de warmte daar. Het is hier berekoud! Nog veel plezier daar.
    Groeten van Frans en Olga.

• 07 Februari 2012 - 17:36

Rowena:

he kanjers.

super om te lezen dat het daar allemaal nog goed gaat en dat jullie genieten. Hier in Holland is het op een andere manier genieten, van het ijs en de kou hahaha. Yara heeft voor het eerst op de schaats gestaan en die ben ik aan het klaarstomen voor de elfstedentocht deelnemers kaart al in het bezit hahahaha. Het is inderdaad hier rond de -22 gewoon niet leuk meer.
    Maar goed jullie genieten nog maar even van de warmte. Ga ik met de kinderen genieten van de ijspret.
    groeten en liefs rowena, Dylan en Yara.

ps.oh ja Yara mag ook afzwemmen vrijdag 10 februari dus eindelijk haar A diploma Hopelijk.

• 07 Februari 2012 - 18:20

Barry En Marrit:

Leuke verhalen weer. Echt super wat jullie allemaal meemaken! Wij gaan snel tickets boeken om ook nog de warmte op te zoeken want het is hier erg koud, al is het schaatsen echt wel super. De eerste Veenpolder tochtjes al achter de rug. Geniet van Thailand! En we horen weer van jullie.

• 07 Februari 2012 - 18:58

Jacko:

dat was weer een heel boek maar wederom weer leuk om te lezen net of je er zelf bent. bij ons was het 50 graden kouder brrrr gevoels temp. -25 zijden ze net dus jullie zitten daar goed hoor maar dat wist je al haha.
    nou veel plezier in thailand en tot hoorze

groetjes jacko

• 07 Februari 2012 - 20:06

Leonie:

Hallo Rogier en Jessica!
    Ik lees nog steeds mee met jullie avonturen. Prachtig hoor, wat jullie allemaal mee maken! Wij zitten hier intussen te hopehn op een Elfstedentocht. Pas goed op elkaar en geniet van jullie verdere reis en belevenissen!
    Groetjes
    Leonie

• 07 Februari 2012 - 22:24

Katja En Arjan:

Hallowies Wereldreizigers!

Wat een toeval zeg, dat jullie elkaar daar precies in een donkere grot weer tegenkomen. Leuk zeg dat je dan weer even met elkaar kunt reizen!

Dus de vervoersomstandigheden en chauffeurs zijn niet allemaal even gecertificeerd om veilig te kunnen rijden.... Brrrr vervelend is dat wanneer je zo aan iemand anders zijn rijstijl bent overgeleverd.

Bijzonder hoor die kippen met eieren, beetje vreemd maar wie weet wel lekker ;)

Vanochtend wilden ik douchen en deed de kraan open. Alleen ALLES was bevroren, dus er kwam geen druppel uit de kraan.... Niet zo tof dus, maar Arjan heeft even een verwarming bij in de kelder gezet en toen begon alles langzaamaan gelukkig weer te stromen. Hier ook hele belevenissen dus ;)

Succes met jullie grensovergang!!!

Liefs us

• 08 Februari 2012 - 09:14

P & B :

Hi skaties!! Veel plezier in het taieland!! Tnx voor het voor ontdekken voor ons ;) zorgen jullie dat t daar lekker warm is over 3 weekjes ;) xxxx

• 08 Februari 2012 - 12:17

Janneke Kats:

Hallo Rogier en Jessica,
    Wat weer een impossante foto's en dito verhaal. Jullie maken wel wat mee! Super om te lezen en mee te genieten.
    Een goede reis verder!
    Groetjes van Janneke

• 08 Februari 2012 - 21:50

Edwin En Ingrid:

Hey Rogier en Jes,
    Wat weer een mooie verhalen en foto's om te lezen en te zien.
    Jullie genieten zichtbaar van alles wat jullie meemaken, super!
    Veel plezier in Thailand en we horen de verhalen snel weer!
    Liefs Edwin, Ingrid, Ilsa en Danya

• 10 Februari 2012 - 03:56

Cor En Jose:

Hee, we zitten weer in hetzelfde land!! Wij op Koh Tao, lekker lui op het strand.
    Leuke verhalen weer, duurde alleen wel erg lang hoor, voordat het vervolg kwam.
    Sawasdee

• 10 Februari 2012 - 03:58

Cor En Jose:

PS
    wat bedoelje nou toch met P D R.??

• 10 Februari 2012 - 13:28

Dre & Sri:

hoi hoi,
    wat weer mooi daar. Heel wat anders als hier, koud maar veel mensen op de schaats :)
    Bedankt voor jullie reactie lieverds op onze blog. Spannend, nog 3dagen. Leuk om te lezen al. Net weer even teruggemaild dus houden we er hier mee op.

dikke tuut ons

• 10 Februari 2012 - 15:48

Annet:

ik hoopte even dat we jullie jaloers konden maken met een Elfstedentocht in Nederland (dat zou je toch mooi even missen), maar helaas... it giet net on. Dus ben ik maar weer jaloers op jullie verhalen en foto's :-)

liefs Arne, Annet en Willem

• 12 Februari 2012 - 13:30

Martin En Fienke:

Tsjeempie ik kan het wel blijven zeggen, wat maken jullie mooie en gekke en vieze dingen mee! Ik zou jullie zo achterna willen komen, behalve het eten, klinkt het allemaal super en samen met de foto's krijgen we toch wel een mooi beeld wat jullie allemaal beleven!

Dikke kus van ons!

• 12 Februari 2012 - 19:20

Karin W:

Hoi Jessica en Rogier, wat weer een prachtig reisverslag en mooie foto's! Jessica, ik hoop dat je ondertussen weer beter bent. Zijn de artsen een beetje goed daar? Jullie hebben de elfstedentocht niet hoeven missen, maar dat hebben jullie vast al gehoord allemaal. Wel heerlijk kunnen schaatsen. Maar als ik die bruine koppen van jullie zie, weet ik we waarvoor ik zou kiezen hoor! Heel veel plezier in Thailand!

Liefs, karin

• 15 Februari 2012 - 20:29

Frans En Corine:

wow!! Wat een belevenissen zeg, zo te lezen gaan jullie ook alle bezienswaardigheden langs ;-) gaaf hoor!! wij net terug van een weekje wintersport, voor het eerst geskied.. Heel vet om te doen!! Maar ja, dat kan niet op tegen wat jullie allemaal beleven haha... Nog veel reisplezier toegewenst!! Liefs Frans en corine

• 18 Februari 2012 - 10:43

Chris En Titia:

Hey skatties, ohohoh wat een avonturen! Jullie hebben het maar weer ternauwernood overleefd... ;) Schitterende foto's. Leuk dat jullie regelmatig jullie belevenissen hier op zetten, mooi aandenken voor jullie straks en voor de thuisblijvers goed om te lezen.

Veel plezier in Thailand, zal ook prachtig zijn!

Liefs!!

• 18 Februari 2012 - 11:22

Mark:

Hey lieve mensen,

Wat een super leuk verhaal en heel herkenbaar ;-)
    Ik spreek zeker ook namens Millie (die zit inmiddels in Thailand), we hebben een super tijd gehad met jullie en ik hoop dat we elkaar weer ergens treffen!

Cheerio vanuit Vietnam!

• 21 Februari 2012 - 14:52

Frans Bakker:

Jessica, gefeliciteerd met je verjaardag en geniet er van samen met Rogier.

• 21 Februari 2012 - 14:55

Frans :

Ook namens Margriet, Jordy, Ruben en Nathan natuurlijk

• 22 Februari 2012 - 19:03

Rowena En Co.:

Hey Jessica en Rogier.

Jessica ik heb jullie via facebook een bericht gestuurd maar weet niet of jullie dit lezen.
    In ieder geval wil ik dan ook via deze weg Jessica van harte feliciteren hoop dat jullie in Thailand een leuke verjaardag hebben kunnen vieren en dat je weer een beetje opgeknapt bent.

Wij zitten met smart te wachten op jullie volgende verhaal.
    liefs Rowena, Dylan en Yara.

• 23 Februari 2012 - 20:49

Heleen :

Hey Jessica en Rogier!
    Jeetje wat een mooie foto's zeg, echt mooi en dan te bedenken dat het in het echt nog veel mooier is.
    mooi moo imooi, zitten vast meerdere bij voor op canvas of zoiets!
    Hier gaat alles goed, ik ga in april ook tuc tuc rijden met een vrijgezelle feest, ( hoe vindt je die?)
    Heeeel veel plezier en geniet er vooral van!
    Liefs Heleen

• 26 Februari 2012 - 20:34

Jurre,Lotti En Jesse:

Sorry voor de te late felicitaties,maar nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag,heb je het een beetje leuk kunnen vieren?
    Hoe gaat het verder?

Het was weer een mooi verhaal met mooie foto's.

Liefs Jurre,Lotti en Jesse...

• 04 Maart 2012 - 13:52

Jose En Cor:

erg leuk allemaal, ga zo door!
    wij zitten nog steeds op rainbow.
    en het regent hier vandaag.
    Hebben jullie het leuk in het park,
    probeer een hornbill te fotograferen.
    groetjes

• 05 Maart 2012 - 22:31

Hamke:

Wat een avontuur en wat een mooie plaatjes.Bijzonder dat wij op deze manier een beetje met jullie mee kunnen reizen.Veel reisplezier.Liefs en groetjes

• 07 Maart 2012 - 08:13

Annet En Arne:

Rogier jongen, gefeliciteerd met je verjaardag!! Wij drinken een biertje op je!

• 26 Maart 2012 - 04:43

Millie:

hy jessica and rogier
    nice pictures! hope you guys are okay! where in the world are you now? i will meet mark in bkk and we are off to myanmar the 3.4.
    safe travels and enjoy!

millir